Endre.Haukeland Meisnerteknikk
  • januar 10, 2018

Endre Haukland kommer til Trondheim denne helga og vi har vært så heldige å fått booket han inn for noen timer for å holde kurs i Meisnerteknikk.
Endre er utdannet skuespiller ved LIPA – The Liverpool Institute for Performing Arts og har siden 2010 jobbet som skuespillerlærer på den lille teaterfolkehøgskolen Solbakken. Han har i flere år holdt populære workshops for dramalinjer på videregående skoler – fra Alta i nord til Kristiansand i sør.
Endre jobber med Meisnerteknikk i tillegg til andre øvelser rettet inn mot ensemblefokus og fokus på partner. Han ønsker å skape ”umiddelbare” skuespillere som lever i øyeblikket.

Solbakken folkehøgskole hadde besøk av Steve Buckwald fra LIPA (Paul McCartneyskolen). Han holdt skuespillerteknikkkurs, nærmere bestemt Meisnerkurs. Her er en video:
https://www.youtube.com/watch?v=tNWLg4Lk9aE

Bindende påmelding ved vipps til 48289281 
450,- ikke-medlem
300,- medlem

Når: 13. januar kl 12.00-15.00

Hvor: Dramalinjen ved Charlottenlund videregående skole, Yrkesskoleveien 16, Trondheim.

Spørsmål: Ta kontakt med Drama- og teaterpedagogene Trøndelag på tlf 48289281
Velkommen!

Litt mer info:

Meisnerteknikken:
Sanford Meisner (1905-1997) var en skuespiller og skuespillerlærer som underviste fra tidlig 30-tall til 90-tallet i New York. Først holdt han til på the Group Theatre sammen med Lee Strasberg (1901 – 1982) og Stella Adler (1901 – 1992). Senere på the Actors Studio og the Neighbourhood Playhouse.
Meisner, Strasberg og Alders teknikker stammer alle fra Stanislavsky (1863 – 1938) som reiste rundt i USA og holdt workshops på starten av 1900-tallet. Stanislavsky snakket dårlig engelsk og ville ikke bruke tolk, så det oppstod en del missforståelser fra starten av. I tillegg var teknikkene hans under utvikling.

Forskjellene:
Strasberg er mannen bak Method Acting. Det som i stor grad skiller Method Acting fra andre teknikker er at Strasberg mente man skulle bruke emosjonelle minner fra eget liv for å skape ekte følelser. Man kan si at Method Acting er en innenfra og ut måte å jobbe på

Adler var uenig med Strasberg og mente at skuespillere burde bruke fantasien og taktikker for å produsere ærlige realistiske reaksjoner, ikke deres egne private minner. ”Drawing on the emotions I experienced, for example, when my mother died to create a role is sick and schizophrenic. If that is acting, I don’t want to do it!” sa Adler. Da Adler møtte Stanislavsky i Paris tok hun dette opp med han. Stanislavsky var enig med Adler. Adler reiste tilbake og konfronterte Strasberg med dette. Angivelig var samtalen ca sånn: Adler: “Stanislavsky sier du har misforstått!” Strasberg: “Jeg har ikke misforstått, Stanislavsky har misforstått!”

Meisner var i ca samme gate som Adler. Han la vekt på skuespillerens reaksjon til andre mennesker og omstendigheter, som igjen resulterer i spesifikk oppførsel som produserer emosjonell, sannferdig opptreden uten å ”fake” det. Man kan si at i motsetning til Method Acting er Meisner en utenfra og inn måte å jobbe på.
Kjernen av Meisnerteknikken er repetisjonsøvelsen. Man jobber med en partner. Man fokuserer på partneren, ikke seg selv. Repetisjonsøvelsen tvinger deg til å være i øyeblikket. Etter hvert legges det til flere og flere elementer, så repetisjonsøvelsen har mange ”nivåer”.